EN / GR

Ανθρωπιστική και ιατρική ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες

και πληγείσες περιοχές

Το 2016, ως απάντηση στη μαζική εισροή προσφύγων στις ακτές της Ευρώπης, η SAMS ξεκίνησε τις δράσεις της στην Ελλάδα. Η παροχή επείγουσας ιατρικής υποστήριξης σε χιλιάδες ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησε αμέσως στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 120.000 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, εκ των οποίων 105.000 βρίσκονται στην ενδοχώρα. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται  4.200 ασυνόδευτα παιδιά τα οποία είτε έφτασαν στη χώρα μόνα τους είτε χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της μετακίνησης, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ελλάδα –  Αττική: Δράσεις & Αντιμετώπιση COVID-19

Σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και άλλες τοπικές και διεθνείς ΜΚΟ, η SAMS Hellas παρέχει σταθερές και κινητές υπηρεσίες μαιευτικής, γυναικολογίας και παιδιατρικής σε όλη την περιοχή της Αττικής. Από την εκκίνηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας τον Σεπτέμβριο του 2020, η Κινητή Ιατρική Ομάδα SAMS (Mobile Medical Team – MMT) καταφέρνει να εξυπηρετεί περισσότερες και περισσότερους από 228 ασθενείς εβδομαδιαίως σε επτά περιοχές σε ολόκληρη την περιοχή της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου του 30% των προσφυγικών καταυλισμών σε εθνικό επίπεδο. Δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε ο COVID -19, η Κινητή Ιατρική Ομάδα (MMT) δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της εκπαίδευσης, πρόληψης και αντιμετώπισης του COVID-19, συνδυαστικά με την καθημερινή διανομή ειδών υγιεινής και προσωπικής προστασίας (PPE). Η παροχή βασικών εμβολιασμών στην πρώιμη παιδική ηλικία στους ευάλωτους πληθυσμούς πραγματοποιείται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου εντός των Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών.

Η Κινητή Ιατρική Ομάδα (MMT) της SAMS παρέχει ιατρικές υπηρεσίες πρόληψης, τακτικά ιατρεία εντός των Ανοικτών Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων καθώς επίσης σεμινάρια και εκπαιδευτικές δράσεις για την πρόληψη του COVID-19 σε γυναίκες, παιδιά και οικογένειες σε πέντε Δομές Προσφύγων και Ξενοδοχεία που προορίζονται για ευάλωτες οικογένειες και ενήλικες (singles). Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της SAMS, συνοδεία διαπολιτισμικών μεσολαβητών εξειδικευμένων στην ιατρική ορολογία, πραγματοποιούν καθημερινές βάρδιες εξετάσεων, εμβολιασμών και συμβουλευτικής πέντε ημέρες την εβδομάδα και δρουν μεταξύ επτά τοποθεσιών εξυπηρέτησης:

  • Δομές Φιλοξενίας Μαλακάσα 1.0, Ριτσώνα, Σχιστό, Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ
  • Ξενοδοχείο Marathon, σε συνεργασία με τον ΔΟΜ
  • Σταθερή Κλινική στο Μεταξουργείο σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Seeds of Humanity (SoH)

Για τις γυναίκες, οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες περιλαμβάνουν οικογενειακό προγραμματισμό, συμβουλευτική, προγεννητικό έλεγχο, προγραμματισμό γέννησης / επιπλοκών και διαχείριση ιατρικών καταστάσεων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη (προεκλαμψία, διαβήτης κύησης κλπ.). Για τα παιδιά προβλέπονται ιατρικές επισκέψεις, διάγνωση / θεραπεία παιδιατρικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων χρόνιων παθήσεων και πραγματοποίηση κοινών παιδικών εμβολίων, όπως ιλαρά, διφθερίτιδα, παρωτίτιδα κά. με εμβόλια σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και σύμφωνα με το Ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών. Για δυνητικά υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνες ή παιδιά που χρήζουν προσωπικής αξιολόγησης, η ιατρική ομάδα συνεργάζεται και δρα με παραπομπές σε 2 Ελληνικά Δημόσια Νοσοκομεία.

 

Κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Παιδείας και των τοπικών Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ), η SAMS συμπεριέλαβε τακτικές εκστρατείες εμβολιασμών για παιδιά σε μικρότερες ηλικίες για κοινές και συνήθεις ασθένειες όπως παρωτίτιδα (μαγουλάδες), ιλαρά και ερυθρά, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην επίσημη τυπική εκπαίδευση στα Ελληνικα Δημόσια σχολεία. Η SAMS διατηρεί στενή συνεργασία με τους ΕΟΔΥ, ΔΟΜ, Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Παιδείας. Τέλος, η SAMS Hellas συνδέει τους δικαιούχους με οργανισμούς που παρέχουν χρηματοδότηση σε πρόσφυγες / αιτούντες άσυλο για την κάλυψη ιατρικών, διατροφικών και άλλων αναγκών υγειονομικής περίθαλψης που επιδεινώθηκαν από την πανδημία COVID-19.

Οι δράσεις στην Ελλάδα εποπτεύονται από την Υπεύθυνη Δράσεων Χώρας (Country Projects Manager) της  SAMS μαζί με τον Ιατρικό Σύμβουλο (Medical Consultant) της ιατρικής ομάδας. Οι πάροχοι υγείας τηρούν το απαραίτητο ιατρικό ιστορικό ασθενών, προκειμένου να ιχνηλατούν τα περιστατικά, και διαγνώσεις που εξακριβώνονται από τον Ιατρικό Σύμβουλο, με ελληνική ιατρική άδεια. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της SAMS διατηρεί τακτική επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την αντιμετώπιση του COVID-19. Με το τρόπο αυτό διασφαλίζεται η διαρκής συμμόρφωση στα πρωτόκολλα θεραπείας, τα τεστ και τις παραπομπές/επισκέψεις. Πριν από την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19, η SAMS συνεργαζόταν ήδη με τη ΜΚΟ Seeds of Humanity (SoH) σε τακτικό πρόγραμμα οδοντιατρικής, οπτομετρίας και οφθαλμολογίας για πρόσφυγες και μετανάστες στην Αθήνα. Συνεργαζόμενοι με Έλληνες και Παλαιστίνιους οδοντιάτρους, οι εθελοντές της SAMS παρείχαν υπηρεσίες σε 168 αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια του 2020.

Ελλάδα – Νησιά του Αιγαίου

Από το 2016 έως το 2018, η SAMS παρείχε ιατρικές υπηρεσίες σε όλα τα νησιωτικά σύνορα της Ελλάδας στο Αιγαίο, όπου εμφανίζονται μαζικές προσφυγικές ροές (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος και Κως). Στους χώρους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο παρείχε ιατρική εξέταση για νεοαφιχθέντες πρόσφυγες στα παραπάνω νησιά, η SAMS προσέφερε θεραπευτική πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. Μέσω του Δικτύου από αφοσιωμένες/-ους εθελοντές γιατρούς και νοσηλεύτριες/-ές από όλο τον κόσμο, θεραπεύσαμε περίπου 150 ασθενείς σε κάθε νησί ανά εβδομάδα.

Επίσημα έγγραφα

ΕΚΘΕΣΗ 2018_signed – Financial Statements 2018

ΕΚΘΕΣΗ 2019_signed – Financial Statements 2019

ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ 2018 – Annual Report 2018

ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ 2019 – Annual Report 2019

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ – SAMS Status

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 2018 – AMENDMENT OF STATUTE LATEST VERSION

ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΆ 2020

ANNUAL REPORT 2020 – ΕΤΗΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ